Büyükşehir Belediyesi'nden gençlere “İlk Yardım Turnuvası” Gençler hayat kurtarmak için yarıştı – SAĞLIK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamında ilk yardım eğitimi alan gençleri İlk Yardım Sorular Turnuvası'nda buluşturdu. Daire Başkanlığı Sağlık İşleri İlk Yardım Eğitim Merkezi, Toplum Sağlığı Şube Müdürlüğü ve Eğitimi tarafından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir şubesindeki 81 burslu genç öğrenciye ve 15 danışmana “Afet İlk Yardım Eğitimi” verildi. Eğitimin ardından öğrenciler 5'erli gruplara ayrılarak ilk yardım yarışmasında hayat kurtarmaya çalıştı. Gençlerin teorik bilgilerini uygulama fırsatı bulduğu etkinlik kapsamında Kültürpark'ın açık alanında trafik kazası senaryosu hazırlandı. Danışmanların rehberliğinde bir anda kendilerini bir kaza senaryosunun içinde bulan gençler, en hassas ve en hızlı müdahaleyi gerçekleştirmek için birbirleriyle yarıştı. Doğru planlamanın önemini deneyimleyen gençler, senaryoyu gerçek hayatta ciddiyetle hayata geçirirken heyecanlarını gizleyemediler. Doğru hareket ve hızlı müdahale değerlendirildi
Gruplar, yakıt sızdıran aracın emniyete alınarak yaralıların araçtan çıkarılması, nefesi kesilen yaralı yetişkin, çocuk ve bebeklere müdahale edilmesi, nefes almaya devam eden yaralıların güvenli bir yere taşınması ve acil durum adımlarını tamamladı. Uzuvları kopmuş yaralı kişiye tepki. Eğitmenler, öğrencilerin her istasyonda tamamladığı çalışmaları gözden geçirdi ve yapılan eylemlere puan verdi. Doğru hamle ve hızlı müdahalenin değerlendirildiği yarışmada Rabia Çiftçi, Halime Savran, Narin Yıldız, Cansu Türkmen ve Ceylan Özdinç'ten oluşan birinci grup madalyanın sahibi oldu. “Büyük felaketler yaşadık, önlem alınmalı”
Uygulamaya ilişkin bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Hastanesi Eşrefpaşa Başhekimi ve Sağlık İşleri Dairesi Başkan Yardımcısı Op. Yavuz Uçar, şunları söyledi: “Sağlık İşleri Başkanlığımızın Toplum Sağlığı ve Eğitim Şubesine ait bir ilk yardım merkezimiz var. Bu merkez, tüm çalışanlarımızın yanı sıra talep edilmesi halinde diğer sivil toplum kuruluşlarına da bu eğitimleri vermektedir. Bugün burada yarışan arkadaşlarımız ÇYDD ve belediyemiz tarafından geliştirilen protokol kapsamında kurslara katılan genç arkadaşlarımızdır. Arkadaşlarımız toplam 80 saat ilk yardım eğitimini tamamlıyor. Çeşitli aşamalardan geçerler. Bu turnuvayla diğer gençleri de teşvik etmek ve bilinçlendirmek istiyoruz. Halkımızda farkındalık yaratarak bilinçli ilk yardımın öneminin altını çizmek istiyoruz. Şu ana kadar çok büyük felaketler yaşadık. Bundan sonra biz de yaşayacağız. Her türlü önlemi almalıyız. “İlk yardımın farkına varır ve yanlış olduğunu bildiğimiz şeylerin gerçeklerini öğrenirsek halkımıza daha faydalı olabiliriz” dedi. “Herkes ilk yardımı bilmeli”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi Üniversite Burs Birimi gönüllüsü Fidan Cabar, şunları söyledi: “Üniversite Burs Birimi'nde çalışıyoruz. Danışmanlığını yaptığımız grup sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekiptir. Hem onlar hem de diğer bursiyerlerimiz için ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk; Biz de böyle bir proje yapmak istedik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir birim kurduğunu öğrenmek bizi çok mutlu etti. Her zaman istediğimiz bir şeydi. Yaklaşık 45 öğrencimiz 15 kişilik gruplar halinde eğitim aldı. Öğretmenlerimiz de çok ilgilendiler. Amacımız tüm öğrencilerimize bu eğitimi vermektir. Burada öğrencilerimiz ne yapmaları, ne yapmamaları gerektiğini, bildiklerinin doğru, bildiklerinin yanlış olduğunu görüyorlar. Bu turnuvada öğrendikleri ömür boyu sürecek. Çok sayıda tıp öğrencimiz var ama buraya geldiklerinde fikirleri çok değişecek. İlk yardımı bilmek herkesin görevidir. İhtiyaç duyduğunuzda yanınızda ilk yardım bilen birinin de bulunması gerekecektir. Herkesin ilk yardımı öğrenmesi gerekiyor; “Sağlık çalışanları da dahil” dedi.

“Teorik bilgi ile pratik aynı şey değil”
Birinci gruptan Hemşirelik Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Narin Yıldız, şunları söyledi: “Bugün daha önce eğitimini aldığımız ilk yardım uygulamasını yaptık. Bu senaryolarda ne yapmamız gerektiğini öğrendik. Bizim için harika bir deneyimdi. Öğrendiklerimizi anladık. Çok güzeldi. Çünkü teorik ve pratik bilgi aynı şey değildir. Çok heyecanlıydık. Özellikle bizim gibi sağlık alanında çalışan meslek grupları için bu eğitim çok önemli” dedi. “Su içerken bile bu eğitim önemli”
Eczacılık Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Havva Çiğdem Çınar ise şunları söyledi: “Biz zaten bu eğitime katılmıştık. Şimdi yarışmaya geliyoruz. Biz çok sevdik, çok eğlendik. Bu eğitimin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen her şeyi hatırlıyoruz çünkü çok güzel bir eğitim verdiler. Bizim için çok faydalı oldu. Şu anda gerçek bir kazayla karşılaşırsam başarabileceğimi düşünüyorum. Herkesin bu eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum. “Su içerken bile boğulma durumunda bu eğitimin önemi ortaya çıkıyor” Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: